NAYA

CollapseInfo

Year: 2007

Type: RESTAURANT

Location: NEW YORK

At just 3 metres wide and 35 metres in length, the venue was the worst possible space for a restaurant. Crooked walls and a complete lack of windows added further constraints. After much deliberation, we employed a simple solution to overcome the tremendous site constraints: we decided to reinforce those constraints and flip them to our advantage. The solution was to create an even longer and even narrower space than was already in place. The result was like an illusion. It appeared to lengthen the space beyond the perimeters of the original structure. Dining seats and tables were then carved along the crooked walls on both sides of the restaurant, yet remained perfectly aligned along the central and only corridor. The walls were given a double skin, with the outer layer being powder-coated white aluminium. LED strip-lights were set between the walls and the outer wall was perforated using a parametric computer-generated design of variable density using motifs from the cuneiform alphabet.